Paper 119

Generated: Sun Dec 8 11:03:10 2002

overview

119 - TitleTIKLARIN DİLİ : Web İçerik Madenciliği ve Web Kullanım Madenciliği Tekniklerinin Entegrasyonu ile Oluşturulmuş Veritabanından Nasıl Faydalanılabilir?
AuthorsBelgin Özakar, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Halis PÜSKÜLCÜ, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
PC MemberNo
Contact personBelgin Özakar, ozakar@likya.iyte.edu.tr , 232-4986532
Main Fields2. E-ticaret, E-is, yeni-ekonomi
4. Bilgisayar Aglari, intranet, extranet
11. Sosyal Boyutlar
14. Yeni internet Teknolojileri ve Teknik konular
Other Main Fields
Abstract + KeywordsTIKLARIN DİLİ

Web içerik ve web kullanım madenciliği tekniklerinin entegrasyonu ile oluşmuş bir veri tabanından nasıl yararlanılabilir?


Belgin Özakar                                Prof.Dr. Halis Püskülcü
ozakar@likya.iyte.edu.tr                puskulcu@likya.iyte.edu.tr

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
İzmir Yüksek teknoloji Enstitüsü
Eylül 2002



Günümüzde Internet’in yaşantımızı adeta yeniden şekillendirmesi ile gözler Web sitelerinin etkin yönetimini konu alan araştırmalara çevrilmiştir. Zira web sitesinin içerik ve teknik anlamdaki kalitesi, sunulan ürün ya da hizmet kadar rekabetteki yeri belirleyen bir parametre olabilmektedir.
Web sitelerinin bulunduğu sunucular üzerindeki erişim ve hata logunda kullanıcının site içinde gezinirken yaptığı her bir tıka karşılık bir ya da birden çok hareket kaydı birikir. Kullanıcı adeta gezindiği her noktada parmak izlerini bırakmaktadır. Bu hızla büyüyen dosyaları yer kazanmak için periyodik olarak temizleriz. Oysa bu veri, site içerik verisi ve kayıtlı kullanıcılarımıza ait veri ile birleştirildiğinde fayda sağlanabilecek bir veritabanı oluşturmak mümkün olabilecektir.
Veritabanları veri organizasyonunda kullanılan araçlardan olup bu projede kullanım hedeflerden biri farklı, tam yapısal olmayan ve hızla değişen veriyi çeşitli kullanıcı tiplerinin erişebileceği bir ortamda sunmaktır. Hedeflerden bir diğeri ise web madenciliği teknolojilerini bu veriye uygulayabilmektir.
Bu veritabanı ile sağlanabilecek faydaların bir kaç tanesi şöyle sıralanabilir; kullanıcıların profilleri çıkarılabilir ve zaman içindeki değişimleri takip edilebilir, sitedeki beğenilen ya da beğenilmeyen köşeler tespit edilebilir, kullanıcıların gezinti şekli/hızı sitenin içerik, yapılandırma ve alt-yapı açısından performansı hakkında fikir verebilir.
Bu bildiriye esas çalışmada web içerik ve web kullanım madenciliği tanıtılacak, bu güncel teknolojilerin veri tabanı teknolojisi ile birleştirildiğinde sağlanabilecek fayda örnek bir sitem modeli açıklanacaktır.
Remarks

overview

CyberChair Author: Richard van de Stadt  ( Borbala Online Conference Services ) Development supported by TRESE Copyright © by University of Twente