Paper 12

Generated: Mon Oct 15 05:03:03 2001

prev (11) overview next (13)

12 - TitleHukuki Acidan Kitlelere E-Posta Gönderilmesi
AuthorsTekin Memis, A.Ü. Erzincan Hukuk Fakültesi
PC MemberNo
Contact personTekin Memis, memistekin@worldmailer.com, 00491793128479
Main Fields6. Hukuk, Yasal boyut, mahremiyet, bireysel haklar
Other Main Fields
Abstract + Keywordsİnternet teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte ortaya yeni sektörler çıkmakta, yeni iş kolları doğmakta veya mesleklerin icra şekli değişmektedir. Reklam, bir ürün veya hizmetin tanıtımı için öteden beri kullanılan bir yoldur. Reklamın niteliğinde bir değişiklik olmamakla birlikte internet teknolojisinin gelişmesi ile birlikte icrasında bir takım değişiklikler meydana gelmiştir. İnternet yoluyla reklamın kullanıcılara ulaşması son derece kolaylaşmış, ayrıca elektronik posta adreslerine gönderilen reklamlar ile aracısız reklam imkanına kavuşulmuştur. E-posta ile yapılan reklamlar, klasik usulde yapılan reklamlara göre daha avantajlıdır. Bu tür reklamlar öncelikle tüketiciye doğrudan ulaşmaktadır. Posta kutusunu açan kişi, içeriğini okumasa bile en azından firmanın adı ile karşılaşmaktadır. Ayrıca bu tür reklamlar, diğer reklam usullerine göre son derece masrafsızdır. E-posta yolu ile yapılan reklamların bir başka avantajı ise müşteri kitlesine hızlı ulaşmasıdır. Bir tuş yardımı ile aynı anda binlerce adrese reklam gönderme imkanı mevcuttur. E-posta yolu ile reklam yapmak telefon ile reklamdan daha güvenlidir ve belirli bir zamanda yapılmasına da gerek yoktur. İş saatleri dışında da gönderilen e-postalar, ertesi iş günü reklam yapılan kimsenin bilgisayarında okunabilecektir. Muhtemel müşteri kitleisnin seçimini yapmak daha kolaydır. Kitap alıcılarının e-posta adreslerinin toplanması ve sadece onlara yönelik kitap reklamı yapılması gibi. Nihayet bu reklamlar daha ucuza maledilebilmektedir .
Doğrudan müşteriye yapılan bu reklam türü, reklamı yapan ve reklamı yapılan açısından faydalı olmakla birlikte; elektronik postasına reklam gönderilen kimseler açısından faydalı görülmeyebilir. Posta kutusu dolan ve bu sebeple kendisine gönderilen diğer e-postaları alamayan internet kullanıcıları bu durumdan yakınmaktadır.
Birden fazla kimseye yapılan bu reklamlar için adreslerin elde edilmesi çoğunlukla daha önceleri gerçekleşmektedir. Özellikle ‘daha hızlı para para kazanmak istemez misniz’ yahut ‘yardım için bu e-maili sizde bütün tanıdıklarınıza yollayın’ gibi mesajlarla muhtemel müşteri kitlesinin elektronik adresleri elde edilmektedir. Çoğu zaman da “whois” databankları veya haber grupları vasıtası ile de e-posta adresleri toplanmaktadır. Toplanan bu adreslerden oluşturulan ve satışa sunulan CD’lerde milyonlarca adres bulunabilmektedir .
E-posta adreslerinin de belirli bir kapasitesi bulunmaktadır. Dolayısıyla e-adreslere gönderilen özellikle reklam türü postalar kişinin posta kapasitesini doldurmakta ve başka posta alabilmesine engel olmaktadır. Bu sebeple sık sık şikayetler olmaktadır .

Bu calismada özellikle mukayeseli hukuk acisindan bir inceleme yapilmis, Türk hukukundaki muhtemel cözümlere deginilmis ve önerilerde bulunulmustur.
Konu Basliklari söyledir:
I-Tanim ve Niteleme
II-Mukayeseli Hukukta spam
A- Avrupa Birligi Hukuku
B-Alman Hukuku
C-Fransiz Hukuku
D-ABD Hukuku
E-Avusturya Hukuku
III- Türk Hukuku
A- Genel Olarak
B-Haksiz Rekabet Hükümlerinin Uygulanabilirligi
C-Tüketicinin Korunmasi Hakkindaki kanun
D-Medeni Kanun

DEGERLENDIRME
RemarksBildiri formatinda hazirlanmistir

prev (11) overview next (13)

CyberChair Author: Richard van de Stadt  (Borbala Online Conference Services) Development supported by TRESE Copyright © by University of Twente