Paper 64

Generated: Mon Oct 15 05:03:03 2001

prev (63) overview next (65)

64 - TitleWeb Servisleri: Internet Devriminde İkinci Aşama?
AuthorsSelim Akyokus, Doğuş Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği
PC MemberNo
Contact personSelim Akyokuş, sakyokus@dogus.edu.tr, 216 327 11 04 / 213
Main Fields14. Yeni internet Teknolojileri ve Teknik konular
Other Main Fields
Abstract + KeywordsWEB SERVİSLERİ:
Internet Devirimde İkinci Aşama?

Doç.Dr. Selim AKYOKUŞ
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Doğuş Üniversitesi, Acıbadem, İSTANBUL;
E-mail: sakyokus@dogus.edu.tr

        Geçen altı yılda bir çok alanda internet ve web teknolojileri yeni bir devrim başlatmıştır. Bir çok araştırmacıya göre XML tabanlı web servisleri bu devrimin ikinci adımını oluşturacaktır. Web servisleri web ortamında yayınlanabilen, aranıp bulunabilen ve çağrılarak erişilebilen modüler uygulama fonksiyonlarıdır. Bu fonksiyonlar değişik kurumsal iş süreçlerini gerçekleştireceklerdir. Web servisi modelinin destekcilerinden Frank Boss’a göre “İleride internet’te web sayfasından daha çok web servisi bulunacaktır.”

Web servisleri Haziran 2000’de ortaya çıkan bir çok yazılım firması tarafından yoğun bir destek bulan bir modeldir. Web servisleri modeli üç ana alt birimin etkileşimine dayanır. Bu birimler şunlardır:

·        Servis Sağlayıcı (Servis Provider): Servis sağlayıcı istemcilerin sağlayıcıda bulunan servislere erişimini sağlar.

·        Servis İstemcisi (Service Requester) : Servis sağlayıcısında bulunan web servislerini çağırarak kullanan istemci uygulamalardır.

·        Servis Kayıt Birimi (Service Registry) : Servis sağlayan kurum ve web servisi tanımlarını saklar ve aranıp bulunmasını sağlar.

Web servisleri açık internet standartlarına dayanır. Henüz gelişme ve olgunlaşma aşamasında olan bu modelle ilgili olarak bu aşamada ortaya çıkan ve kullanılan çekirdek standartlar şunlardır:

1.        SOAP (Simple Object Access Protocol) : Intenet üzerinde web servislerini çalıştırmak için kullanılan protokol
2.        WSDL (Web Services Description Language) : Web servislerini tanımlama dili
3.        UDDI (Universal Description, Discovery and Integration) : Web servislerinin indekslenip bulunduğu kayıt servisi

Web servisleri modelini destekleyen Microsoft, IBM, Sun, HP, Oracle ve daha bir çok firma bu konuda yoğun bir şekilde çalışmakta ve web servisleri yazılım ve uygulama geliştirme araçlarını geliştiricilere sunmaktadırlar. Bu konudaki firmaların yoğun desteğinden dolayı uygulama bütünleştirmesi konusunda ortaya çıkacak hakim ortamın web servisleri modeline dayanacağı yönündedir.


Remarks

prev (63) overview next (65)

CyberChair Author: Richard van de Stadt  (Borbala Online Conference Services) Development supported by TRESE Copyright © by University of Twente